De deelnemers aan de Libië-top in Berlijn zijn het zondag eens geworden over de naleving van een VN-wapenembargo voor het door een burgeroorlog verscheurde Noord-Afrikaanse land. Ze spraken af geen van de strijdende partijen militaire steun meer te verlenen.
In de slotverklaring staat verder dat de internationale inspanningen, om te voorkomen dat het embargo wordt geschonden, worden versterkt. Dat zou een stap zijn op de lange weg naar een staakt-het-vuren en uiteindelijk vrede in Libië.
Er zal een commissie worden gevormd om de strategie daarvoor te bepalen en deze top een vervolg te geven. De Italiaanse premier Giuseppe Conte zei bereid te zijn een leidende rol te spelen bij het bereiken van een bestand en vredesakkoord.
Aan de bijeenkomst in de Duitse hoofdstad namen, onder voorzitterschap van bondskanselier Angela Merkel en VN-secretaris-generaal António Guterres, vertegenwoordigers van zestien betrokken landen en organisaties deel. Het lukte echter niet de Libische krijgsheer Khalifa Haftar terug te krijgen aan de onderhandelingstafel. Deze maakt in het noordoosten van het land de dienst uit en belegert met zijn troepen al maanden hoofdstad Tripoli in het noordwesten.
De afgelopen dagen sloot Haftar vijf havens die van groot belang zijn voor de olie-export, de belangrijkste bron van inkomsten voor Libië, en legde de productie op de grootste olievelden stil. Guterres sprak daarover zijn verontrusting uit. Hij riep de aanwezige kopstukken, onder wie de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en diens Russische collega Vladimir Poetin, op zich niet militair te mengen in het conflict omdat daarvoor geen militaire oplossing bestaat.
Haftar draait opnieuw pijpleiding dicht
Zondag, op de dag van het akkoord, draaiden troepen van Haftar opnieuw een pijpleiding dicht, dit keer van het grootste olieveld van Libië. Het gaat om het El Sharara-olieveld in het zuidwesten van het land, dat de capaciteit heeft om 300.000 vaten per dag op te pompen, meldde het Libische staatsoliebedrijf (NOC).
Waarschijnlijk staakt de installatie de werkzaamheden zodra de opslagtanks vol zijn. Ook het kleinere El Feel-veld moet terugschroeven door de actie.
Door de afsluiting van de pijplijn moet de productie noodgedwongen omlaag. De Libische staatsoliemaatschappij NOC verwacht dat de productie, die al was gehalveerd, op zeer korte termijn zal dalen tot 72.000 vaten per dag. Libië kan in principe dagelijks meer dan 1,2 miljoen vaten oppompen.
Haftar liet zijn troepen vaker de olieproductie stilleggen. De olie-installaties zijn een grote bron van inkomsten voor de door de VN-erkende regering van premier Fayez al-Sarraj, met wie Haftar verwikkeld is in een burgeroorlog.
De olieprijzen zaten maandagochtend in de lift door de onrust in Libië. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 59,04 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 65,49 dollar per vat.